TRMilitary

Tam Bağımsız Türkiye için Yerli Savunma Sanayii
Zaman: 21 Ağu 2017, 19:01

Tüm zamanlar UTC+03:00


Loading


Yeni başlık gönder  Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 
Yazar Mesaj
MesajGönderilme zamanı: 27 Mar 2016, 00:38 
Çevrimdışı
Akıncılar

Kayıt: 04 Eki 2015, 23:12
Mesajlar: 209
Yaş:
Çökertme'den Çıktım Da Halil'im Aman Başım Selâmet,
Bitez De Yalısına Varmadan Halil'im Aman Koptu Kıyamet.
Arkadaşım İbraam Çavuş Allah’ıma Emanet,
Burası Da Aspat Değil Halil'im Aman Bitez Yalısı,
Ciğerime Ateş Saldı, Yağlı Kurşun Yarası.

Halil ile Çerkez kaymakam olarak bilinen Ömer Lütfi bey ve Gülsüm arasında geçen hikayeyi,silahseverlerin ilgisi dışında olacağından, bir kenara bırakırsak İbraam çavuşun yüreğine ateş salan “yağlı kurşun” un hikayesi hakkında birkaç şey paylaşmak istiyorum. Türküde geçen Aspat zamanla Asfalta dönüşmüşken yağlı kurşunda telli kurşuna dönmüştür. Pek anlamam ama belkide kafiyesi makamı daha iyi tuttuğundan bestekarları öyle bir değişikliği uygun görmüş olabilirler.

Dumansız barut bulunmadan evvel çekirdeğin namludan dışarıya sürülmesini , Kükürt, odun kömürü ve güherçilenin karıştırılmasıyla yapılan kara barut sağlıyordu. Bu yapısından dolayı kara barut , dumansız barutun aksine, tamamen yanmaz, bir kısmı barut gazı ve duman olarak namludan atılırken önemli bir kısmı da kurum şeklinde namlu içine yapışarak kalır. Eğer namlu gerektiği zamanda temizlenmez ise bu artıklar namlu içinde birikerek namlunun iç yüzeyini kaplarlar ve çekirdeğin namludan zorlanarak geçmesine sebep olurlar. Namludan rahat bir şekilde çıkamayan ve birikmiş olan kurum ve barut atıklarıyla çıkışı zorlanan çekirdek sonucu namlu içi basınç tehlikeli bir şekilde artar hatta namluların yarılmasına bile sebep olabilir. Bu durum yivsiz av tüfeklerinde çok ciddi bir problem değilken yada en azından kısa aralıklarla temizliğe çok ihtiyaç duymazken yivli namlularda ise durum tam aksinedir.

Kara barutun namlu içinde sebep olduğu bu kirlenmeye karşı mermilerde özel bir yağlama sistemi oluşturulmuştur. Bu yağ namlunun kirlenmesini geciktirirken temizlik aralıklarını da uzatmaktadır. Bu yağlayıcı madde balmumu ile bitkisel esaslı yağların belirli oranda birbirine karıştırılarak eritilmesi sonucu yapılır. Normalde katı halde bulunan bu madde çok düşük sıcaklıklarda erimektedir. Bu uygulama mermi çekirdeğinin yan yüzeylerine aktarılması, diskler halinde çekirdek arkasına konması gibi ve daha bir çok değişik şekilde uygulanmış ancak en sağlıklı yol olarak mermi çekirdeğinin etrafına açılan bir yada daha çok oluğa doldurulması olarak uygulamada kalmıştır.

1893 yılında Smith Wesson’un kurucularından birisi olan Daniel Wesson tarafından mermi çekirdeğinin içine doldurulmuş yağın arkasındaki bir tıpa vasıtasıyla barut gazının basıncıyla mermi çekirdeğinin etrafından çıkartan kendi kendini yağlayan bir mermi çekirdeğinin patenti de alınmıştır. Merminin kenarındaki oluklara doldurulan yağlama maddesi çekirdek namludan çıkarken sürtünme ve barut gazlarının oluşturduğu sıcaklık sebebiyle eriyerek namluya bulaşır ve arkadan gelene kara barut artıklarının yapışmasını engeller. Ayrıca kovan ağzının sıkılarak bu oyuklardan birinin içine bükülmesi çekirdek ile kovanı birbirine çok sağlam şekilde tutturur. Bu teknik günümüzde kara barutla ile doldurulmuş tüm fişekler için halen uygulanmaktadır. 50/50 balmumu ve mutfakta kullanılan zeytin yağının kaynatılarak karıştırılması ile de güzel sonuçlar alınabilir.

Dumansız barutun kullanılmasıyla beraber yağlama işleminde gerek kalmamıştır. İstisnai sayılabilecek fişek olarak ise ilk olarak karabarut ile doldurulan ve daha sonra dumansız barut ile doldurulan 22 Long Rifle sayılabilir. Bu fişeklerin ham kurşundan çekirdeklerinin üzerini tırnağımız ile kazıdığımızda çok ince bir katman halinde mumlu bir tabakanın kalktığını göreceksiniz. Bu tabakanın asıl amacı kurşun çekirdeğin oksijen ile temasını keserek zamanla oksitlenmesini önlemektir.

Saygılarımla


Başa dön
   
Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
Yeni başlık gönder  Başlığa cevap ver  [ 1 mesaj ] 

Tüm zamanlar UTC+03:00


Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir


Bu foruma yeni başlıklar gönderemezsiniz
Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı düzenleyemezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu foruma dosya ekleri gönderemezsiniz

Geçiş yap:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited

Türkçe çeviri: phpBB Türkiye