Önem sırasına göre tank;
Mürettebat
Görüş Sistemi
Silah Sistemleri
Kulesi Olmayan tanklarda ise topun ateş açısından geçmemek kaydıyla hareket sistemleri
Tankın geri kalan sistemlerinin tahribatı, çatışmada bizi öldürmesini engellemiyor.
Amacımız mürettebatı öldürmek veya çıkartmak ki biz kullanabilelim.(gönderilen sinyallerle atış kontrol sistemleri bozulabilir, kaynak kod muhabbeti)
Mürettebat zırhla korunuyor
Zırhın olmadığı noktaları kullanmak;
Eskiden zırhın olmadığı noktalar vardı örneğin sürücünün yolu görmesi için mazgallar vardı. Bu noktalar gaz saldırıları için ve bazı keskin nişancılar için kolay lokma olmalarını sağlayabiliyordu. Artık böyle boşluklar yok. (Nuclear, Biological, Chemical) NBC nükleer biyolojik kimyasal savunmaları var. Tabi tank komutanı kamyon şöförü gibi kolumu dışarı uzatacağım, derse NBC onu koruyamaz.
Zırhtan faydalanmak;
Zırh metallerin doğası itibariyle iletkendir. Isıyı, elektriği, soğuğu gayet iyi iletir. Bu amaçla alev makineleri, molotof kokteylleri kullanıldı. İçeri iletilecek yüksek ısı mühimmatın patlamasına bazen de, mürettabatın üf bunaldım deyip dışarı kaçmasına neden olabiliyordu.(kebap sendromu). Obüs olmayan topçular, zırhlarını delemedikleri tanklara ateşe devam ederlerdi ki mermileri içerisini ısıtsın, mühimmat patlasın. Artık seramik zırhlar var bunlarla, dayandıkları sıcaklık arttırıldı.
Zırhı Geçmek;
Amacımız zırhı delip içerideki mürettebata madalyalarını takmak
Zırhın dayanımı kimyasal yapısından gelir. Ya kimyasal yapısı bozulur ki fiziksel olarak dayanımı azala, ya da zırh dinlemeden geçen radyasyon ışınlarından faydalanılır ki mürettebatın hücrelerinde izotoplar oluşturulup sistemleri felç edile, ya da kaba kuvvete kaba kuvvetle cevap verilip, zırhın dayanımı geçilir
1.Kimyasal
a)Zırhın başka maddelerle tepkimeye sokulur ki kimyasal yapısı, dolayısıyla fiziksel dayanımı azalsın ya da yok olsun zırhla tepkimeye giren her türlü madde kullanılır. Asit dökmek, belki gelecekte metal eritici enzim salgılayan bakteriler,
b)Radyasyon (Artık NBC koruma var), Nötron bombaları (nasıl çalıştıklarını bilmiyorum)
2.Fiziksel
a)Zırh erime ve donma noktalarının ötesinde zorlanır, umula ki zırhın dayanımı geçile. Zırh erimese bile dayanımı azalmıştır daha rahat deline. Zırh kırılmasa bile kırılganlığı artmıştır.Kısacası metal bir güzel yordurulur.
b) Zırha karşılayamayacağı basınç uygulanır.
Ya tanka bir madde fırlatılır, fırlatılan madde, patlayıcılarda olduğu gibi hava da olabilir metal parçalar da önemli olan, o anda fırlatılan şeyin ona uyguladığı basıncın dayanımı geçmesidir. Geçemiyorsa tekrar tekrar aynı noktaya ateş edilir ki zırh yorulsun. Nasıl daha fazla basınç uygulayabiliriz ve çarpışma nasıl olmalıdır. Bakınız BALİSTİK
Ya da tank cisme hızla fırlatılır ya da çekilir. Artık güçlü mıknatıs mı yaparlar iple mi çekerler bilemem.
Bu arada çarpma çok şiddetli ise zırh delinmese bile mürettebat içeride kendinden geçer, 60 km/s ile yıkamayacağı duvara çarpsa iş biter. Hatta kaskları takılı değilse engel geçerken bile mürettebat ölebilir.
İşbu tanksavarlar bu anlatılan yöntemleri veya kombinasyonlarını kullanır.
.Daha kolay anlamak için kendimce tasnif ettim:
Zırha dayanamayacağı basınç uygulayan sistemler
1.Tanka giden
A)Güdümlü
Patlayıcıyı ulaştırma şekline göre
Yerden Yere
Uçarak
Tel güdümlü
DRAGON (ABD)
Lazer güdümlü
KORNET E (RUSYA)
Radyo güdümlü
AT - 2 SWATTER (RUSYA)
Yaya
Tel güdümlü
GOLIAHT (II.savaş sırası ALMANYA)
Havadan Yere
Bunlar da çeşitli güdüm sistemlerine sahip, uçak ve helikopterlerden atılan çeşitli başlıklar taşıyan çeşitli tetikleme sistemlerine sahip ayrıntıya girdikçe sınıflandırma yelpaze misali açılıyor.
B)Güdümsüz
Enerjisini almasına göre
*Barut
Aşırtma
Havan
Obüs
Topçu Roketleri
Doğrusal atış
Sobot
HEAT
*Manyetik
*Serbest düşme (uçaklardan bırakılan güdümsüzler)
*Çeşitli motorlar rpg, law
2.Tankı bekleyen
Mayınlar
Kendinden patlamalı
Uzaktan kumandalı
Goliath
Dragon
KORNET E
Daha sonra Tanksavarlar başlığı altında aşırı kapsamlı bir araştırma yapmayı düşünüyorum.Sınıflandırma konusunda kendi görüşleriniz varsa ya da almadığım savma sistemleri varsa beni bilgilendirin.Bir de tab'a basarak bıraktığım boşluklar çıkmamış niye?