Türk Savunma Sanayii Tartışma Forumu

Tam Bağımsız Bir Türkiye İçin Yerli Savunma Sanayii
Sistem saati: 11 Eylül 2010 01:57

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ]

Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 71 ileti ]  Sayfaya git 1, 2, 3  Sonraki
Yazar Mesaj
 İleti başlığı: Delik Deşik Olan Abramslar Mı?
İletiTarih: 08 Mart 2006 00:07 
Uzaklaştırıldı
Kullanıcı avatarı

UYARILAR: (0%)
http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~3@nvid~331798,00.asp

Irak'ta, Rus mermisiyle Abrams avı

Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA

Serçe parmaktan ince bir mermiyle zırhı delinen teknoloji harikası Abrams tankının, Kalaşnikof ve Dragunov marka dürbünlü sniper tüfeğinden atılan özel Rus mermisiyle vurulduğu ortaya çıktı.

Amerikalı askeri uzmanlar, 28 Ağustos'ta vurularak safdışı kalan ve üzerinde küçük parmağın sığamayacağı büyüklükte bir delikten başka birşey bulunmayan 69 ton ağırlığındaki teknoloji harikası Abrams tankını vuran silahın ne olduğunu bir türlü çözemedi. Amerikalı uzmanlar, esrarı çözmeye çalışırken, tankın, Rus yapımı, tüfekten atılan özel bir mermiyle avlandığı ortaya çıktı.

Rusya'nın Sibirya bölgesinde otomatik ve dürbünlü silahlar için mermi üreten Barnaul fabrikası, dünyada eşi benzeri olmayan zırh delen mermi üretti. Kalaşnikof marka otomatik silah ile Dragunov marka dürbünlü sniper tüfeğinden atılabilen özel mermi 5.45 ve 7.62 çapında üretiliyor ve 7N22 ve 7N23 tipinde iki ayrı model olarak piyasaya sürülüyor.

İki alaşımlı çekirdekten oluşan zırh delen mermide, karbon doyumu yüksek, Rus standardına göre U12A türü çelik kullanılıyor. Rus buluşu yeni zırh delen merminin ucu da tam sivri değil. Tepesinde 0.8 mm çapında düz satıh bulunuyor. Rusya'da yapılan ilk denemede özel mermi 16 mm kalınlığındaki çelik levhayı tereyağı gibi delip geçmişti.

Abrams tankının Irak'ta tüfekle vurulması, gerilla savaşında yeni bir sayfa açarken, bu olay, zırh delen özel Rus mermisinin dünya pazarına çıktığına bir kanıt olarak gösterilebilir.

Resim

En son uratM tarafından, 08 Mart 2006 00:32 tarihinde değiştirildi, toplamda 12 değişiklik yapıldı.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 08 Mart 2006 00:18 
Uzaklaştırıldı
Kullanıcı avatarı

Haberi doğrulayabilir misiniz, yalan haber midir?

Bizim tankın zırhı bu mermilere dayanıklı olsun, yoksa sı malum.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 08 Mart 2006 11:38 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

Bu eski haber asparagas, bir merminin tank zirhini delip gecmesi mumkun degil. Merminin kinetic enerjisi ve agirligi zirh delmede onemli kriter, fizik kanunlari ufacik bir merminin tank zirhini delmesine olanak vermiyor.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 08 Mart 2006 14:22 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

Bende kontrol ettim birkaç yerde böyle haberler var. Aşağıda bu konu hakkındaki linkler var. 1. linkteki resimlere baktığımda delinen kalın metaller görüyorum. Sanırım tank zırhı bunlardan daha kalındır.

http://club.guns.ru/eng/barnaul.html

http://www.moleschino.org/2006/01/moleschino-zel-bir-irakl-snipern-hayat.html

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 08 Mart 2006 15:14 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

Kalekalip'in yeni anti meterial tufegi'de kursun ile zirh delebiliyor ama hafif zirhlari, bir tank zirhini delmek mumkun degil.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 08 Mart 2006 16:33 
Kayıtlı Kullanıcı

Ben de küçük bir mermi çekirdeği ile M1 in zırhının delinebileceğine ihtimal vermiyorum...

Aşağıda Irak'da paletleri yanmış ve kullanılmaz hale gelmiş Abrahams ın gövdesindeki delik gayet net şekilde gözüküyor.Ama bu delik sanırım Sabot mermisine ait,ama soru şu:delik hem küçük sayılır hemde Iraklı Direnişcilerin elinde tank mı var yani?
ayrıca RPG nin de bu denli etkili olabileceğini dedüşünmüyorum belki paletleri koruyan zırh levha Rpg İle vurulup o hale gelebilir ama ya gövdedeki delik? ..ortada iki seçenek kalıyor ya dost ateşi ile(Abrahams veya Chalenger) yada yeni bir silah la vurulmuş olabileceği...

http://www.filelodge.com/files/room13/3 ... ms_013.jpg

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 08 Mart 2006 16:35 
Site Başkanı
Kullanıcı avatarı

Valla tank zırhını delmesi çok zor gibi geliyor banada yeni bir teknolojiden felan bahsediyorlar ama bence ya haber asparagas yada bu firma silah sanayiinde devrim yaratmış çünkü tank zırhını delen bir mermi üretilirse tanklar artık modern savaşlarda kullanılamaz ve kara kuvvetleri büyük bir gücü kaybeder. Ama nutuk arkadaşımızın söylediği gibi fizik kanunlarına aykırı bir merminin bir tank zırhını delmesi.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 08 Mart 2006 18:01 
Uzaklaştırıldı
Kullanıcı avatarı

Aramızda fizik ile ilgili bir bölümü bitiren bir arkadaşımız varsa konuyu açıklayabilir mi?Bildiğim kadarıyla madde fiziken zırhtan dayanıklı ise ve kinetik enerjisi çarpma anında zırhın direncini geçecek kadar yüksek ise mümkün.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 08 Mart 2006 18:13 
Yeniçeriler
Kullanıcı avatarı

eğer öyle bir mermi olursa 20 askeri koy arka arkaya hepsini götürsün cs gibi oldu yahu :)

şaka bir yana çığır açacak bir buluş olur,savaşta,gerilla savaşında vs.

ama zırhı delen bi mermi yaptı ise bu mermiden korunacak zırhıda kesin yapmıştır,nano teknolojimi yaptılar acep?

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 08 Mart 2006 18:58 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

Bir tank zırhını delmek mümkün değil sözü açıkçası bana çok iddialı geliyor. Bizim bilmediğimiz bir alaşımla yada teknolojiyle yaparlar neden yapamasınlar. Uzaydan yere füze gönderme projeleriyle ilgileniyor millet bumu yapılmayacak, -ki tanklar bildiğimiz en eski kara savunma araçlarından biri.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 08 Mart 2006 20:19 
Uzaklaştırıldı
Kullanıcı avatarı

Mercyfulfate; elinde daha fazla etkisiz hale getirilmiş Irak savaşına ait tank resimleri varsa bunları ayrı bir konu altında bizimle paylaşır mısın?

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 10 Mart 2006 13:13 
Akıncılar

sayın uratM arkadaşım fiziken çarpan mad. yapısı bir zırhı delmek için çarptığı maddeden şağlam olması gerekmez ancak bir faktör olabilir esas olan çarpan maddenin o anki üstünde olan kinetik ve potansiyel enerjisiini bileşkesidir.Tarihten bir alıntı yaparcak olursam titaniği çelik kütlesini (kağıdı kesen jilet gibi :D ) kesen şey buzdu değilmi dediğim gibi kinetik vede potansiyel enerjinin bileşkesi .Titanikteki olay muazzam bir potansiyel enejinin kinetik enerjisine dönüşme olayıydı

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 10 Mart 2006 15:13 
Uzaklaştırıldı
Kullanıcı avatarı

Güzel, galiba birşeyler anladım ama tam değil.Zırh delme konusunda bir makale yazar mısın?Ama tüm yönleriyle ele al.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 10 Mart 2006 15:16 
Uzaklaştırıldı
Kullanıcı avatarı

Unutmadan bu anlattığın yöntemleri ya da bunarın kombinasyonlarını kullanan sistemler varsa bunarın adlarını ve bunları savma yolarını da anlatırsan çok memnun olurum. :)

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 10 Mart 2006 15:48 
Akıncılar

valla nediyim bilmiyorum ki bu konudaki bilgilerim çok bölük pörçük felan ama yinede toparlamaya çalışiyim sülçi lisan ederesekde af ola bilidiğim 2 yöntemi anlatıyım birinci yöntem basitce bir cisme full kinetik enerjiyle zırha çarptırırarak yapılan delme işlemi birde yüksek ısı kullanarak zırhın yapısını bozmaya yönelikdelme işlemi ki son söölediğim favorimdir.basitce bunlar die biiliyorum ben bilen arakadaşlarda bildiklerini paylaşırlarsa çok teşekkür edereim

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 10 Mart 2006 16:08 
Akıncılar

örnek olarak heat-t şeklinde versiyonları da bulunan, bu şekilde izli mermi halini alan, gücü hedefin uzaklığıyla bağlantılı olmayan, yaklaşık 4000 metre menzilli anti tank mermisi olabilir heat-t modelleri izli (tracing) olup, merminin arkadan takip edilebilmesini saglar. 3-4 parmaginiz kalinligindaki celigi aninda eritip, eriyigi ve alevi icerdeki murattebata fiskirtarak aninda erimenizi saglar.400-4400 m arasinda etkilidir. sabotlar (kinetik enerjiye örnektir) :wink: gibi kinetik enerjili olmadigindan max gucune ulasmak icin belli bir yol gitmesi gerekmez, yaklasik 793 m/sn surati vardir. 8)

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 12 Mart 2006 12:14 
Yeniçeriler
Kullanıcı avatarı

ilk olarak bu konuyu başka bir forumdada izlemiştim burada olan olay m1a2 lerin zırh korumasının düşük olduğu bir bölümden vurulması olayı
bu bölümde sanırım motor kısmına denk gelen bir nokta
kısacası zırhın zayıf bir bölümü deliniyor (ki artık o bölüm ekstra zırh koruması altına alınmıştır)
ikinci olarak yabancı bir forum sitesinde ıraktan bolca tahrip edilmiş abrahams ve challenger resmi bulmuştum aynı topicte bu tankların arıza sebebiyle yada direnişçiler tarafından hareketsiz hle getirildiğini sonrasında ise kendi mürettabatları ve koalisyon kuvvetlerince imha edildikleri söylenmişti buna sebep olarakta direnişçilerin eline geçmelerinin önlenmesi gösterilmişti
oradaki resimlerde sabot ve maverick tarafından vurularak imha edilen tanklar açıkca görülmekteydi hatta ilk sayfadaki resimde orada mevcuttu
sanırım o resimde tank altına yerleştirilen patlayıcı ile hareketsiz bırakılmış sonrada a-10 ların 30mm topu ile vurulmuş
ayrıca sözünü ettiğim yabancı forumda bir a-10 nun bir abrahmsı yoketmek için iki maverick fırlatmak zorunda kaldığını bu yüzden abrahmsların konkur hatta kornetle bile imhasının cok zor olduğu iddia edilmişti

M. A. ERSOY

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 14 Nisan 2006 02:28 
Akıncılar
Kullanıcı avatarı

ikinci dunya savasında "anti-tank rifle" kullanılmıstı. bazı ornekler, Polonya yapımı 7,92mm mascerzek, Alman 7,92mm MM39, yine Alman 13,2mm mauser, Finlandiyanın L-39, İngiliz 13,9mm tufegi, Japon 20mm type97, Rus 14,5mm Ptrs 41 simonov ve yine 14,5mm Ptrd 41. Ptrs 41 100m'den 40mm zırhı delebiliyordu.

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 14 Nisan 2006 11:15 
Akıncılar

ptrs 41 hani şu call of dutydeki ptrsmi çok baba slah o yav 8)

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 14 Nisan 2006 13:17 
Yeniçeriler
Kullanıcı avatarı

o sliahtan şimdi bölücü terörist örgüt da da var,,operasyonlarda elegeçirilen silahlar arasında

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 03 Eylül 2006 20:46 
Uzaklaştırıldı

slayerss yazdı:
sayın uratM arkadaşım fiziken çarpan mad. yapısı bir zırhı delmek için çarptığı maddeden şağlam olması gerekmez ancak bir faktör olabilir esas olan çarpan maddenin o anki üstünde olan kinetik ve potansiyel enerjisiini bileşkesidir.Tarihten bir alıntı yaparcak olursam titaniği çelik kütlesini (kağıdı kesen jilet gibi :D ) kesen şey buzdu değilmi dediğim gibi kinetik vede potansiyel enerjinin bileşkesi .Titanikteki olay muazzam bir potansiyel enejinin kinetik enerjisine dönüşme olayıydı

TİTANİĞİHİN BATMASININ ANA SEBEBİ TİTANİK ÖNDEN ÇARPMA HALİNDE ASLA BATMAZDI FAKAT BATIŞIN ANA SEBEBİ...TİANİĞİN DÜMEN KIRIP YANDAN DARBE ALMASIYDI...EĞER BOYUT/ORAN DENGESİNE TUTARSAK BENCE BU ZMANIN MERSOSU DAHA DAYANIKLI DERİM...

NEYSEKONUYA GERİ DÖNERSEK...İMKANSIZ DİYE BİR ŞEY YOKTUR....LABRATUAR ORTAMIZNDA...2000 DERECELİK BİR ISIYA DAYANABİLEN VE HAVA KARŞI OLŞAN BASINÇTAN DOLAYI ISISISINI ARTIRAN VE BU ISI CONUSU ELESTİKİYETİNİ KAYBETMEYEN BİR METAL ÜRETİYSELER....NEDEN OLMASIN DERİM....!!!

HELE BURESİMLERİ GÖRDÜKTEN SONRA...NEDEN OLMASIN DEĞİL NEDEN TEDARİK ETMİYORUZ DİYORUM KENDİME....VE BÜYÜKLERİMİZE...

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

AŞAYİŞ BENDEN SORULUR....!!!!

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 03 Eylül 2006 23:15 
Kayıtlı Kullanıcı
Kullanıcı avatarı

tank zirhi delen silahin ruslarin ürettigini bir belgeselde gördüm....
tam olarak yapisini bilmiyorum bu silahlarin...
ama bilgi edindigimde buraya eklerim
ama bence turkishforces kardes eklemis bile :)

saygilarimla

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 03 Eylül 2006 23:41 
Uzaklaştırıldı

ilk sayfadaki arkadaşın verdiği linkte gördüm ....!!!ilgimi çekti üzerine gideceğim....yani tüfeklere eski itibarını kazandıracak bir şey bu devrim....

Resim

AŞAYİŞ BENDEN SORULUR....!!!!

Sayfa başı
 Profile bak  

İleti başlığı:
İletiTarih: 04 Eylül 2006 00:41 
<
Off off. Arkadaşlar amma uzattınız ama. Neyse açıklıyorum:

Zırh delme yeteneği olan tek mermiler "seyreltilmiş uranyum" içeren mermilerdir. İngilizce kısaltması AU'dur. Uzaltmasını bilmiyorum.

Örnek olarak AH-64D Apache Longbow helikopterleri 30 mm'lik seyreltilmiş uranyum mermileri kullanırlar.

Bu merminin mantığı şudur: Çekirdek ucunda eser miktarda uranyum vardır. Mermi ateşlendikten sonra "havanın sürtünme kuvveti ilkesine" uyumlu olarak çok yüksek bir sıcaklığa çıkar. Bunu izli mermilerle karşılaştırabilirsiniz.

Neyse son olarak şunları söylemek istiyorum:
Bu mermilerin insan sağlığına olan etkisi hâlâ tartışmalıdır.

Sayfa başı

İleti başlığı:
İletiTarih: 04 Eylül 2006 00:43 
Kayıtlı Kullanıcı
Kullanıcı avatarı

savas esnasinda insan sagligini düsünen kim...
öyle sey olsa savas yapilmaz :)

Sayfa başı
 Profile bak  

Önceki iletileri göster:  Sıralama  
Yeni konu gönder Konuya cevap yaz  [ 71 ileti ]  Sayfaya git 1, 2, 3  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ DST ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: HARZEMŞAH, HDS, Nutuk ve 4 misafir

Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumda konulara cevap yazamazsınız
Bu forumda kendi iletilerinizi değiştiremezsiniz
Bu forumda kendi iletilerinizi silemezsiniz